Jämlikhet

Nu ska jag försöka få en konversation mellan två personer om människors lika värde.

Johan: I min drömstat skulle alla människor ha ett unikt egenvärde och vara lika mycket värda samtidigt som ingen får kränkas.

Max: Låter ganska motsägelsefullt och omöjligt i mina öron då om människor har ett unikt värde i sig men samtidigt är lika värda då måste man kränka människornas unika värde för att uppnå att alla är lika. Eftersom att vi är olika eller har då ett unikt egenvärde som du yttryckte dig så måste vissa foglas och andra höjas för att alla ska bli lika värda, och eftersom man inte får kränka nåong i din stat så skulle det aldrig att gå.

Johan: Så du förordnar ett system eller en stat där man ska trampa på människans rätt till att vara just människa? Så du vill att man ska behandla människor olika och rangordnar dom i något system för att du anser att det aldrig går att ha en stat eller ett system där alla människor är lika mycket värda, är inte det egentligen vad demokrati handlar om? Att människor är lika mycket värda, har lika mycket kraft att säga till om.

Max: Men är det inte egentligen du som försöker trampa på människans rätt att vara människa då du vill reglera ens utveckling för att alla ska vara lika mycket värda? Det jag vill är att man ska acceptera att människor är olika värda och därför unika. Detta är inget negativt och är bara naturligt, kolla själv på naturen där de som är svaga försvinner medan de starka stannar kvar. Att du tar upp demokrati som en synonym med lika värde tycker jag bara är bra då vi kan ta två flugor i en smäll. Demokrati bygger på att du har en röst som du kan rösta med, men denna röst är precis lika mycket värd som en narkomans, mördare, våldtäktsman, pedofils et cetera röst . Det är precis som med människors lika värde, där DU är lika mycket värd som en narkoman, mördare, våldtäktsman eller en pedofil. Tycker du att detta är rätt?

Johan: Snarare så utvecklas vi tillsammans och tar hjälp av varandra därför reglerar man inte utveckling,
att försöka få människor att tänka att dom är högre värda än andra är fel och leder bara till egoism och
ett JAG tänkande. Därför ska man borste från det ytliga och de val som man har gjort för i grund och botten är vi människor.

Max: Vi utvecklas tillsammans men för det är vi inte lika värda då vi omedvetet delar in folk i grupper där vi värderar dom. T.ex din mor är mer värd för dig än vad en pedofil är då detta är omedvetet och blir alltså en instikt, en naturlig sak att tänka. Vi kan även ta ett annat exempel som: För samhället så är världens bästa dokter mer värd än en knarkare. Om DU hade fått rädda en person från döden vem hade du valt , Doktorn eller knarkaren?
Vi födds till människor men vi blir också personer av de saker vi gör och vi döms för hur vi handlar i sammanhangen. Detta gör att vi har val hur vi blir som personer och människor detta innebär också att vi kan välja om vi vill vara egoister och bara tänka på en själv men vi kan också välja att när vi inser att vi är olika värda i samhället så kan vi ta vårat ansvar och försöka förbättra en själv och omgivningen. Ett gammalt alkemistiskt ordspråk är "När man försöker förbättra sig själv så blir allt omkring en bättre."

blir inaktiv nu tills den 18, då kommer mer uppdateringar på bloggen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0