Samhälle i ett samhälle

Att bygga ett samhälle i ett annat samhälle, möjligt eller blott en dröm?

Många gånger har människor av olika grupper försökt att bygga samhällen i andra samhällen och oftast misslyckats gravt. Men det finns ett lyckat exempel som jag själv kan komma på. Men det är en osäkerhet ifall det var lyckat eller ej då jag tänker på Sydafrika under apartheidperioden. Under denna period var det faktiskt vita människor som skapade det mindre samhället till de svarta men samhället som de svarta levde i var beroende av image27det vita precis som det vita samhället var beroende av det svarta. Så alltså var det egenligen inte en utbrytning från samhället för att skapa ett nytt samhälle då båda samhällens ekenomi gick ihop. Man skapade något som kallades "homelands" som fanns runt om i Sydafrika som de vita gav de svarta för att skapa egna länder och bli självständiga. Men även där så fanns det vissa svarta som arbetade i det sydafrikanska samhället och därför bidrog till deras ekenomi. Även bidrag tillkom dessa "homelands" och därför var inte helt fria från samhället. Man skapade "homelands" för att man ville skilja på den svarta och vita blandningen inom ras och kulturliv. Det var tänkt att dessa "homelands" skulle bli självständiga när de hade byggt upp en fast infastruktur men så blev aldrig fallet då oftast där deras ledare blev korrupta eller inte kunde skapa det samhälle som man strävade efter. Nu kommer vi lite bort från ämnet men det viktiga är att fast det "extra" samhälle som skapades till de svarta så småningom om tog över och blev det enda samhället så var det aldrig ett eget samhälle och således inte ett samhälle i ett samhälle.

Men vad vill dom som försöker skapa ett samhälle utanför det "vanliga" samhället? Vad försöker dessa invidider att uppnå och varför vill dom skapa ett extra samhälle?

Den lätta förklaringen är att dom helt enkelt är trött på samhället och vill skapa något nytt för att just deras ideal ska uppfyllas och styras efter. Alltså av ren egosim försöker man skapa ett samhälle i ett annat samhälle och detta ska vara oberoende och styras utifrån deras egna ideal och traditioner. Men det kanske är så att dom gör det av ren kärlek till något som får dessa människor att vilja börja något nytt, något som inte är förstört än och är värt en chans att satsa på. Kanske en ännu enklare förklaring kan vara att dessa människor känner sig annorlunda jämfört med andra och inte passar in i samhället. och därför måste skapa ett nytt samhälle för att få en känsla av gemenskap. Denna gemenskap finns ofta i det orginala samhället men inte i samma utsträckning, men vilka grupper kan känna sig utanförr? De första jag tänker på måste vara :
  • Sionister
  • Anarkister
  • Motorcyckelgäng (laglösa)
  • Nationalsocialister
  • Hippies
Dessa är de första jag tänker på, då deras ideal kommer att komma i första hand och således vara grunden till ett samhälle. Men jag kan nog inte uttrycka mig bättre än Alexis gjorde så därför citerar jag.

"För många är dessa grupper en tilltalande lösning på en meningslös existens i ett samhälle man inte trivs i; de erbjuder en ny social identitet kring någonting som de andra moderna människorna inte får ta del av. Det känns säkert och tryggt att kunna åka runt på sin HD, tanka på Statoil, gå på motorcykelträffar och kräva nattklubbsinnehavare på pengar därför att det vanliga, stereotypa livet som dagens arbetar- och medelklass går igenom varje dag är som bortblåst. Inga räkningar, inga politiker, inga lögner - bara en egen broderlig tillvaro bland människor som förstår hur "unik" man är som individ.Vad dessa människor inte förstår är att de inte lever ensamma på planeten. Om detta samhälle väljer att släppa ut tio kilo kvicksilver i älven utanför deras campingplats, insjuknar hela familjen i livshotande tillstånd. Om Bush eggar upp Putin till att bomba Europa för att slippa dela med sig av sin energi, kan både frimurare och sionister säga tack och adjö."[HÄR]

Kan ett samhälle bli ett självständigt i ett annat samhälle?

När man skapar det egna samhället det utopia så vill man skära loss alla rötter till det gamla samhället som ständigt påminner och bränner en i ryggen vart man kom ifrån och varför man skapade ett nytt samhälle. Men är denna strävan möjlig och realistisk? Jag tror inte detta, för ifall man ska seperera sitt samhälle från det andra så måste man göra det i alla sätt som t.ex. ekonomi , handelsvaror , el, pengar et cetera. Och jag tror inte det är möjligt att skapa ett sådant stort samhälle inom ett annat samhälle där man har gårdar som odlar mat, elgeneratorer som producerar el, egna banker och så vidare. Sen för att befolkningen ska öka så måste man tänka vetenskapligt så det inte blir en inavel och då måste man minst i början ha runt 2000 individer. [KÄLLA] Sen så tror jag inte heller man kan undvika det gamla samhället då detta inte kommer att vilja undvika dig. Alltså när man sitter där i sett egna samhälle som man har skapat med sina medliknar så kommer det säkert att öppna något Mcdonalds i närheten eller liknande och snabbt blir man påmind om att det andra samhället fortvarande finns där.
Nu kanske du säger att man kan alltid göra livet surt för detta företag eller liknande, men kan man det i längden? Kan man undvika samhället som ständigt vill pressa sig på en och vill insluta en i deras samhälle? Nej det kan man inte, även här spricker det för någonstans i närheten kommer det att finnas mark till salu som någon köper och kanske bygger ett Mcdonalds eller ett varuhus på. För att citera Alexis:

"Problemet med dessa rörelser är att deras metod är en fallerande sådan; det går inte att reformera ett samhälle genom att isolera sig eller avskärma sig från det, dels därför att samtliga individer i ett samhälle bara är delar av ett större maskineri - du lever inte ensam och du är direkt beroende av andra människor för din fortsatta existens - och dels därför att vårt samhälle i dag har vuxit sig så stort att det påverkar resten av omvärlden, oavsett om du väljer att flytta upp i bergen eller gräva en grop i trädgården och gömma dig där medan tredje världskriget blossar upp."


Slutsats

Jag anser inte att det går att göra ett samhälle i ett samhälle.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0