Uppdatering och moral

Kanske dags för något mer specifikt från mitt privatliv än psykologiska och filosofiska tankar. Det mest drastiska jag har ändrat är att jag har gjort slut med min flickvän då jag har under en längre period tänkt på detta och endast på grund av detta kval så valde jag att igår (lördag) bryta vårt förhållande. Annars har det bara rullat på och jag har mått bra, ska även börja göra lite träningsaker här hemma med min kamrat S varje kväll. Men nu till något annat.

Moral, rätt eller fel?

I alla tider har man försökt att dela upp vår värld i den goda och onda sidan eller rätt och fel. Men det de flesta inte tänker på är att rätt och fel är en tolkningsfråga, en definition av vad man har för normer eller och moral i sig själv. Då alla säkert inom sig "vet" vad som är rätt och fel så måste man ha i åtanke att detta är endast deras egna definiton, deras egna bild av samhället och världen. När man försöker diskutera dessa saker så kommer ofta exempel på vad dom anser som är rätt och fel utan hänsyn till mina ord. Jag möter ofta på exempel om nationalsocialister eller barnmördare som t.ex

"Men det finns alltid rätt och fel, att mörda barn t.ex. kommer alltid att vara fel därför finns rätt och fel"

Visst jag kan förstå hur man resonerar men man förstår inte innebörden av det komplex en människa egentligen tänker, för det som du anser kan vara rätt behöver inte någon annan anse är rätt. Därför så finns det rätt och fel men hur man avgör som är rätt eller fel är i grunden ens egen definiton och jag tror ingen vill se sig själv som en ond människa, som en grym ledare. Därför finns det inga ramar där man kan se vad som är rätt och fel då detta kommer innifrån var och en.

För att gå djupare i samhällets uppbyggnader så har det nästintill inte existerat ett samhälle utan moral där rätt och fel inte är så tydligt indelat. Ett exempel är Tyskland under 1936-1939 då man strävade efter det bästa för det tyska folket genom en mängd saker och lyckades. Här brydde man sig inte om de normer som styr andra människor utan här satte man människan på sin rättmättiga plats, djurets plats. Här såg man människan som ett djur och därför också kunde agera som ett för att uppnå det bästa för sig själv eller flocken (samhället). Detta får nog de flesta människor i dagens samhälle att tänka tankar som att det tyskarna gjorde är fel och så vidare men detta tyckte inte tyskarna och därför var det inte några felaktiga eller onda handlingar enligt tyskarna. Detta kan ses som en paralell till sanning där "Sanning existerar inte. Sanning är vår uppfattning om vad som existerar; vår uppskattning av det" . Att alltså det som man ser som sant är din uppfattning om vad som är sant .

[Exempel]

Jennie och Jim är ute och går dom ser ett träd,
- Oj vad stort trädet är säger Jennie med en beundradsvärd stämma.
- Nej jag tycker det är ganska litet påstår Jim.


Båda säger olika saker om samma sak men båda kan också vara sant på grund av våra uppfattningar och detta gäller också för rätt och fel. Det är våra uppfattningar som skapar vad som är rätt och vad som är fel det kvittar vad man har gjort eller vem man är som har gjort det, vissa kommer att tycka det är fel andra att det är rätt.

Därför blir jag också förbannad när jag ser filmer som pekar ut folk till onda eller påstår att folk har gjort fel, då detta är definitons frågor och varför skulle dessa människor som säger att denna person har fel ha rätt? Vad gör att dessa människor har den makten att peka ut detta? Absolut inget därför kan man aldrig påstå att något är rätt eller fel i en moralisk synvinkel.

PS
Dagens mening:
Den person man tycker om är värd att bevara och strävar efter, därför strävar jag efter dig.
DS



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0