Att skapa ett liv, vad vill ett liv? Ondskan möter det goda, men vem bestämmer?

Att skapa ett liv, ett nytt djur. Man öppnar världen för ännu en varelse. Vackert eller äckligt? Ont eller gott? Vem bestämmer om det är ondska eller av godhet att man föder fram ett nytt djur till denna värld där egoism och dualism härjar. Där pengar prisas mer än ens egna folk, där man gärna säljer sina vänner och medmänniskor för pengar. Men ändå, ett liv en ny människa (eller annat djur) man släpper in i samhället som man kan älska och lära upp. Lära att egoism,dualism och materialist leder till en cirkel som går neråt mot ett gap av eld där ingen kan överleva. Ett barn, dessa konstiga varelser som får oss att känna saker som man inte ofta känner i dagens samhälle. Den onde blir god, den tarvlige kan blir hjälte. Allt detta för ett barns skull. Men livet som barnet skapar och får, vad vill ett liv? Om man kollar det vetenskaplig öga så är liv en egenskap som alla organismer har. Det finns ingen helt entydig definition på biologiskt liv, men dessa kriterier måste "liv" ha:

  • Livet förökar sig, vilket kallas reproduktion. Vid reproduktionen förs arvsanalag vidare.
  • Livet har förmåga att vidareutvecklas.
  • Något som är levande kan reagera på yttre stimuli.
  • Något som är levande är inte statiskt; det rör sig av egen kraft. Vissa former av liv förflyttar sig i rummet, andra åstadkommer bara rörelse inom sig själva.
  • Det som är levande söker föda och har en egen ämnesomsättnin
Det vi kan se från den vetenskaplig syn på vad liv vill så är det att liv vill föröka sig och utveckla sig, livet har en egen kraft som gör så att den rör sig. Om detta är vad liv vill så är det väldigt primitvt. Men om man kollar på det filosofiska ögat på liv, så vill jag börja med det kända citatet.

"Jag tänker, därför finns jag"

En annan syn på saken är Friedrich Nietzsche som sade:

"Liv, vad vill det säga? - Liv - det vill säga: oavbrutet avstöta något som vill dö; liv - det vill säga: vara grym och obönhörlig mot allt som håller på att bli svagt och gammalt hos oss själva och också hos andra. Liv - det vill alltså säga: vara utan pietet mot döende, elända och gamla? Ständigt vara mördare?
Och ändå har den gamle Moses sagt: "Du skall icke dräpa!"


Detantagligen Nietzsche menar är att livet förhindrar döden och vi således lever för att dö. Och genom att födas så inger vi en ny livskraft till andra "döende" människor.

Slutsats

Ett liv som vi skapar kan både vara en naturlig instinkt att vi måste fortplanta oss, att sprida vårt folk vidare. Men det kan också vara på ett mer egoistiskt plan där vi skapar ett liv för att vi är rädda för att vara ensamma eller att vi saknar något i våra liv, ett tomrum som vi måste fylla upp med ett barn. Men vem bestämmer om det är av goda eller onda skäl, då båda dessa anledningar är av "Kärlek" då den första är av kärleken till sitt folk och den andra av kärleken till sig själv. Då boda motiven är av det "goda" slaget så ses de av andra av det "onda" därför borde man sudda ut dessa gränser och inse att världen inte är indelat i vit och svarta zoner.

Kommentarer
Postat av: Alex balex

Ja, folk ska alltid vara nakna hos mig!! Det är inte roligt! Bara om det är en snygg rastapojke:)

2007-07-21 @ 21:39:50
URL: http://[email protected]

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0