Midsommar!

image20

Som sagt så var det midsommar igår och för er nu som är lite intresserade tänker jag berätta varför vi firar midsommar i Sverige.

Historik:

Midsommar har firats sedan urminnes tider så det är inte en kristen dag utan snarare fornordisk. Man firade midsommar ofta med blott (offer) för att få en bra skörd eller bli gravid etc. Midsommar har alltid haft med fruktarbarhet och kärlek att göra det är också därför midsommarstången ser ut som den gör (avbild av en penis).
Midsommar har också haft en väldigt magisk innebörd då den firades alltid för den första dagen i årets tredje kvartal enligt den gamla solkalendern. Man kan också se att det är en magisk dag då i gamal svensk folktro så skulle man akta sig för näcken och att flickor ska plocka mellan sju eller nio olika sorters blommor helst vid ett vägskäll och klättra över nio gärdesgårdar utan att yttra ett ord innan man somnar, endast då får man se sin stora kärlek i drömmen. ( Man kan se detta i en av Astrid Lindgrens sagor; Barnen i bullerbyn )

Midsommar i kristen tro:

I en del av att göra Sverige kristet så försökte man att lägga festdagar (helgdagar) på samma dagar som fornnordisk mytologi ( t. ex. julafton ) då detta skulle göra folket mer villigt genom att tro att man firade samma saker fast med ett annat namn. Så midsommar i en kristen syn brukar oftast kallas Den heliga Johannes döparens dag. I flera andra länder heter det vi kallas midsommar för just Den heliga Johannes döparens dag. Men sedan 2003 så flyttade man Johannes döparens dag (orka skriva hela namnet?) till söndagen efter midsommaren och det innebar att Midsommar fick teamat "skapelsen" enligt kristen tro.

Midsommar idag:

Idag så tar vi för givet att fira Midsommar och resa stången. Då vi bara vet att det är en tradition, men de flesta vet inte varför vi firar detta. Och känslorna är blandade. Mona Sahlin tycker själv att denna urgamla svenska tradition är en töntig sak att fyra och en av de få saker vi har i svensk kultur och traditions högen.

"Jag tror att det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er.
Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker."
? Mona Sahlin

Själv tycker jag att midsommar är en hyllning till de som har kämpat för att vi ska vara Sverige, till de urtiders familjer som levde och byggde sina liv och gjorde oss till vad vi är idag. Nu tänker jag inte på att dansa små grodorna runt stången utan vad det symboliserar. Medan man sitter där med sin familj och släktingar och firar en urgammal svensk högtider som vi har gjort i alla år. Detta får mig att känna en känsla av gemenskap.

Själva firandet med Midsommar idag är så att man dukar upp ett bord med mängder av mat som brukar bestå av:
Färskpotatis, gräslök, matjsessil, andra sorters sill, prinskorvar, köttbullar och till efterrätt oftast jordgubbar.
Man brukar även dricka stora mängder av öl och ta några "nubbar" till. (Har själv tagit 7stycken idag.)

Så midsommar härstammar från våra förfäder och är en tradition med långa rötter, fortsätt att fira den! Det var allt från mig :)






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0