Nihilism

Vad är nihilism? Det är vad jag har försökt att lära mig om de senaste dagarna och kommer att fortsätta med det. Det första jag lärde mig om nihilism var och är :

man bortser från allt, all moral all etik och all sanning så får man det utlimata, det sköna.
Man får det som vissa kallar det upphöjda.

Nihilism har förtrollat mig som en vacker slöja med vackra långa och förståndiga ord. Ett annat citat jag fastnade för är

"A-B", utan ställer sig i stället frågan vilken mening som kan skapas utifråntransaktionen
mellan A (startpunkt) och B (slutdestination).

Alltså en nihilist struntar i själva start och slutpunkten utan uppskattar det som är mellan dessa, ifall du går ute i naturen för att komma till din vän så uppskattar en nihilist allt runt en. De höga träden, åkrarnas gulaktiga färg, vinden som smeker ditt ansikte. En död fågel som likmasakar äter på, ja även detta då det är naturens gång det som orubbliga det oöndliga det som alltid kommer att vara kvar. Detta beundrar en nihilist för att han vet att detta gör han del i det oöndliga men han själv är bara en del i en förändring att varje dag kan naturen rycka in och ta ens liv. Detta acceptera nihilist då hans liv saknar mening och moraliska frågor existerar ej.

Nihilismens syn på livet:
Livet för en nihilist är att man försöker koppla bort allt runt omkring en som kan vara onödigt, all moralisk och etniska sanningar kopplas bort för att man ska kunna tänka logisk och få sin egen syn på det man precis har begrundat. Man försöker alltså att skala bort andras tankar och de tankar som man har blivit inlärd att tänka och tycka. Varför? För att man ska själv utan påtryckningar kunna uppfatta situationen för att komma till en lösning som passar just en själv.

En nihilist tror inte heller att livet har någon mening utan man tror på det bestående det som alltid finns. Man tror att livet bara är att vi bara är. Man klär av allt tänkande om vad som händer efter livet eller varför man lever, utan vi bara är. Detta innebär att man skapar ett sug efter att "finnas till" och man utforskar nya stigar tar till sig nya saker man vill lära sig för att kunna "finnas till". Detta anser dem är en mänskligt instikt som gör att vi vill nå nya demisioner för att lämna tomheten och kunna se oss omkring för att uppleva, känna och ta in alla intryck som världen ger oss, så vi samexisterar med allt som är skapat. Detta är en känsla varje nihilist vill finna och uppnå. Då detta kanske låter dysterst så är inte nihilism något dystert utan tvärt om, man har redan acepterat att man ska dö och på grund av det så kan man nu utvecklas ännu mer som människa för att man vill lära sig all den kunskap så man kan föra över den till sina barn och så vidare så dessa kan få det ännu bättre i sitt liv. Man kan också gå in helhjärtat och vara modigare än förr, för man vet att man ska dö då kan man satsa ännu mer på det man gör och detta kan skapa en form av heroism då man kan tänka sig gå in helhjärtat och även dö för sin familj, sitt folk och sin nations bästa.
Och själva syftet med livet blir att vi ska infinna oss i naturens ordning och det är först då en utveckling inom oss själva och andra kan komma att bli överlöpande.

Man vill att man ska acceptera den fysiska världen som kan vara en själv och i samma stund inse att ens liv kan ändras och manipuleras att man kan vara död imorgon. Man vill också att man ska acceptera det abstrakta det som består , det som alltid finns för oss. För först innan vi kan påverka det fysiska måste vi förstå det abstrakta.
Och det ända sätt att kunna ändra det fysiska i världen är att man med hjälp av sitt subjektiva inre för att manipulera det objektiva fysiska för att kunna uppnå en förändring i andras fysik. Med ett exempel som kan beskriva så här ungefär;

"Vår vilja att till exempel döda en hjort, blir aldrig verklighet, förrän vi skapat ett spjut, kastat det mot djuret och penetrerat dess hjärta. Samtidigt blir vi påminda om att verkligheten inte endast består av fysiska material. Då vi slungar iväg spjutet, kommer det alltid ? förr eller senare ? att tvingas ner till marken på grund av tyngdkraften. Med andra ord: det fysiska är endast en manifestation av det abstrakta."


"Vi betraktar därmed idéer som viktigare än materiell existens, då det fysiska (hjortens kropp) i vår värld är impermanent, medan det abstrakta (tyngdlagen) varar för evigt. Därmed blir det automatiskt irrelevant att endast hänge sig åt det fysiskt temporära (materialism), samtidigt som tron på att det fysiska inte spelar någon roll (spiritualism) också framstår som felaktigt. Vi har därmed blivit idealister, och ägnar nu vårt liv åt det vi med säkerhet vet kommer att vara för evigt och förbli beständigt i denna värld."


Religion & Gudar:

En nihilist tror inte heller på gudar då detta kan skapa olika ideal eller regler för hur man ska leva, då moralen i reiligioner kan förbjuda dig att göra vissa handlingar och detta tycker nihilismen är fel då varje person ska kunna agera och tänka både självständigt och flexibelt. Man tror att religioner är fel då dessa bara spridder en sanning och den ända sanningen där man förkastar allt annat tänkande. Då i det moderna samhället så kanske detta ses som en normal tankegång så påpekar man gång på gång att moralen i allt som tvingar dig att göra något är oftast fel då du inte kan handla eller tänka självständigt och felxibelt. Och det gör dig till en undermänniska som i naturen skulle ha svårt att överleva.

"Kristendomen ser människan som kronans skapelse, och de som laglydigt följer bibeln får komma till det så kallade himmelriket. Detta innebär att vad vi gör i jordelivet är av mindre betydelse; naturen ses därmed som ett redskap för den moderna människan, där ekonomisk tillväxt blir prior nummer ett, med föga hänsyn till moder jords välbefinnande.

Slavmoral (semitism) kontra herremoral (nihilism) skiljer sig på så sätt att auktoritära präster och dennes undersåtar styrs blint av sin tro, medan nihilismen tillåter en friare syn av hur den omvärld vi slungats in i bör inrättas (baserad på en dekonstruktion av objektiv moral). Vi lever här och nu; låt oss njuta av det liv, den gåva vi erhållit och fokusera på att inrätta oss i kosmos och helheten på bästa möjliga sätt.

Låt oss överblicka ekosystemets inneboende funktioner och komma fram till att vi är en del av ett mycket avancerat kretslopp och hämta kraft ur det faktum att vi alltid kommer vara en del av naturen, beundra och vörda dess fortsatta balans och välstånd."


Så för att kortfattat beskriva Nihilism med någon mening skulle jag vilja säga:
En inriktning som vill att vi ska infinna oss i naturen och leva i en sund utveckling där vi kan tänka självständigt och felxibelt. Där man inte ska böja sig för andra utan fånga dagen och göra det bästa av sitt liv i en naturliga sida.


Låter detta intressant? Skriv gärna till mig om ni vill att jag ska utveckla mer och vad jag ska utveckla.
Tack för mig!

Pontus V

Källa: http://www.anus.com/tribes/snus/

Kommentarer
Postat av: Din kära vän alexandra

Pontus fan, du är en djup mann, som en jävla brunn. Man kanske borde bli en sån där nimlist...niglist...nihilist!! Fy fan vad skönt att bara uppskatta omvärlden istället för att se den som skit. Men jag kom att tänka på en sak, om en katt dödat den maskätna fågeln, måste man vara glad då också? Eller bör man sörja för att kattjäveln dödade den vackra fågeln? Får man DÖDA kattfan bara för man har ett kollektivt hat mot kissemorrar och sedan skylla på att det var för att den dödade den stackars koltrasten och då göra det rättfärdigat? Eller går det imot nihilismen? I vilket fall som helst. Jag tänker döda katten. Äckliga djur de där.
PEACE:P

2007-06-06 @ 08:58:07
URL: http://medkorvarihuvudet.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0