Filmrecension: Pathology

Enligt evolutionen så överlever de arter som är bäst lämpade för sin omgivning. Människan är ingen art som undgår denna lag. I dagens modernistiska samhälle så måste vi (människan) förändras för att passa den mall som de sociala konstruktionerna har skapat. Vi måste uppnå denna förändring mot våran natur för att betraktas som "normala" eller mindre avvikande. Misslyckas man får man en tung börda att bära och med största sannolikhet förkastas av samhället och dess självutnämnda åklagare. Med detta i minnet är det därför intressant att se på filmen Pathology som speglar en annorlunda syn av människan och dess levnad i ett samhälle.


Handling

Filmen utspelar sig i New York 2008 där vi får följa Dr Ted Grey som får chansen vid ett av USA:s mest prestigefyllda patologi program.  Med hans skicklighet utmärker hans sig inte endast för sin mentor utan även eliten inom patologi programmet där ledaren Dr Jake Gallo får upp ögonen för honom. Plötsligt är han i mitten av två världar som är totalt motsatser av varandra och valet förbli svårt att ta steget fullt ut i den nya eller kliva tillbaka i den gamla och trygga. Ledd av Jake Gallo upplever Ted saker som en normal människa aldrig skulle uppleva. I en vardag som baseras på sprit, sex, droger och skära upp lik så känns den gamla världen är allt för dekadent för att fullföljas och Jakes fagra ord om livet inspirerar Ted att välja den väg som Jake och hans vänner redan valt. Han dras in i det ultimata spelet, ett spel om andras liv och det perfekta mordet. Frågan blir bara vad konsekvenserna av deras handling skapar.

Recension

Filmen Pathology är enligt mig en bra film, den behandlar områden och saker inte andra filmer gör och jag tror inte att det är många som egentligen ser filmens riktiga essens vilket är synd. Enkelt skulle den kunna beskrivas som en nihilistisk version av Dr Jekyll and Mr Hyde där Ted rör sig mellan dessa två figurer som blir symboliserade i den konflikt som uppstår när han träffar Jake. Genom detta möte och den vänskap som de knyter får Ted tillgång till en ny värld som blir en motsatts till allt han hade innan. I den nya världen finn s det inga regler och handlingarna verkar sakna konsekvenser. Här kan man fråga sig om inte just Jake är Teds Mr Hyde då denna man verkar vara lik honom men trots allt mycket olik. Detta bekräftas också i sexscenen senare i filmen då Ted och hans fästmö har passionerat, romantiskt sex medan Jake och hans flickvän har våldsamt och allt annat än romantiskt umgänge. Även Teds fästmö bekräftar att något händer Ted när han dras in i den nya världen då han inte verkar vara sig lik eller låta som han gjorde innan.

Jake Gallo är en intressant figur och man undgår inte att förundras över det nihilistiska sätt som han lever. Han visar också ett tydligt förakt mot mänskligheten och dess normer i det moderna samhället och vad som för honom faller in att vara ett meningslöst liv där på "utsidan". Det uttrycks bland annat med orden:

"When I think about them, you know, out there, in their rooms, on the streets, utilizing public transportation, downloading pornography, ordering their lives out of catalogues, shiting out processed food, cashing welfare checks, the whining, bitching, moaning, suing, copulating, and multiplying - it makes me sick"

Han verkar bitter över det liv som människan skapar på jorden och över hur dräggen - de kriminella, våldtäktsmännen, mördarna et cetera får leva trots att dom kanske borde förbruka sina liv. Genom att illustrera detta så tar han med Ted till en hallick som säljer sin egen farmor(?) för pengar och samme man dyker dagen efter upp död på obduktionsbordet. Detta blir början på en lek för att kora den som är den bästa patologen och för att göra det perfekta mordet.


pathology


Det känns ganska snabbt som att Jake och hans kumpaner känner sig som gudar över att kunna välja ut offer till att döda. De kanske till och med verkar vara övermänniskor som tar slut på de svagare (dräggen) människornas liv och gör världen till en bättre plats. Men dock så känns deras handlande för de själva försvarbart då det anses normalt att döda, detta beskrivs med meningarna.

"Who needs motive, who needs a reason to kill? Today, Jake, you opened a 16 year old boy, who was shot in the stomach because someone wanted his fucking iPod. What kind of reason is that? We´re animals, it is in our nature to kill, basic, simple. You should all figure that out by now. Of course if we where civilized, socialized, we sit around and talk about it over a beer, we don’t actual do it. But if we could really get away with it? Kill anyone, anyone at all? You kill anyone, anyone at all"

I detta urgamla utvecklade djungelordspråk skapar de egentligen ett skäl att döda och skälet är att det inte finns något skäl att låta bli ifall man inte är rädd för konsekvenserna, man kan inte åka fast och därför inga konsekvenser. Man påstår att människan kväver sina instinkter för att verka civiliserad och rädd för vad som ska komma av handlingen. Vi låser in oss i ett skal och vågar inte släppa ut det verkliga inom oss, våran vilja, oss själva. I dessa tankebanor skapar de med ett slags övermod en utrensning av New Yorks patrask.

Man börjar undra om New York polisen helt enkelt har semesterledigt eller bara skiter i att "folk" blir mördade, men saken är ju den att de aldrig hittar liken, de bränns i de masugnar som finns på sjukhuset och de väljer trots allt det offer som ingen kommer att sakna. Kanske bidrar detta att även till den bild av gudar som Jakes kumpaner och Ted ser sig själva som. Men i denna värld existerar inga samvetskval och skuld finns inte i deras värld, bara rädslan för att åka fast. Detta uttrycks ypperligt med orden:

"I know exactly what you thinking, you think you feel guilty but it’s not that, there is no such thing as guilt. There is just the fare of getting caught"

Denna psykologiska thriller måste man nog se fler gånger för att greppa helheten som den visar. Ytligt är den endast en halvkass underhållande B-film som kommer med klatschiga fraser och följer linjen att sex säljer. På djupet dock är den en resa bakom intressanta tankar mot samhället och hur människan fungerar samt att man strider mot de moraliska regler som finns runt oss. Jag ger den fyra vargar av fem. Och avslutar med citatet:


"Now, it may be said that pathology is the study of all things human, save the soul of course. But it is in that particular branch of pathology known as forensics, that we will delve into what it means to be inhuman. You will see the perversion, the corruption of the flesh by all means unnatural. And then we will work backwards, always back to that original pristine design, to determine the affecting cause of death.


Jag väntar på den stora vågen...

None

Natten lägger sig sakta utanför och mörkret omger mer än vad som borde vara möjligt. Ensam stående omfamnad av natten, känner den kalla kåren längs ryggen när mörkret smeker min själ och leker med mitt inre som så många gånger för. Försöker skaka mig av det men misslyckas och inser egentligen att det inte spelar någon roll, att inget gör det längre. Livet borde förklaras som en gungande eka på drift från land, ovist, otryggt och väntande på ögonblicket då den kapsejsar. Ekans syfte verkar vara uppbyggt på det sista ögonblick och jag kan inte sluta undra om detta även gäller människan. Skapta till att dö, är det så enkelt och varför sköter vi den uppgiften så bra? Som en ensam eka seglar jag ut mot mörket och dess avgrund, jag inväntar den stora vågen som ska vända mig, min eka upp och ned. Jag väntar på den stora vågen...

I en liten vrå i natten
sitter jag tyst och stilla
omgiven av kluckande vatten
stiger mörket som bådar illa.

jag väntar tålmodigt på min tur
när en skugga glider utmed ekan
sitter jag stilla och bygger en mur
den och allt är byggt på tvekan

allt är beksvart som i natten
dimman den drar in
kvar är nu endast skatten
som är själen i mitt skinn.

I en liten vrå i natten
sitter jag tyst och stilla
omgiven av tusen och flera
ser jag döden som mig vill förvilla.

RSS 2.0