Ett slag för jämstäldheten?


woman


I dagarna kunde man läsa om "segern" för jämställdhet och hur "feministerna" äntligen vann. Det handlar egentligen om det patetiska ämnet att kunna som kvinna, visa brösten när man badar i badhus. Det mest intressanta inom det här ämnet har varit på vilka grunder man vill och inte vill att kvinnorna ska gå barbröstade i badhuset. Ingen av dessa har vad jag har sett fokuserat mer än på de vanliga fraserna likt "Kvinnor och män ska ha lika rättigheter". Däremot har organisationen Bara bröst gjort några smärre intåg i att kvinnor och mäns kroppar uppfattas olika sexuellt och detta är något fel och negativt. Hela tankegången i både för och emot sidan baseras på att kvinnor och män är lika och har kroppar som borde uppfattas som lika i ett modernt samhälle. Resonemangen i sig är väldigt ytliga och har varit lika sedan jag var ung. Det handlar om någon sorts avundsjuka över att män har bröst men inte behöver dölja dessa och därför borde kvinnor inte heller dölja sina. Man tar inte hänsyn i symboliken över kvinnors bröst och vad de betyder och vilka signaler de sänder ut och alltid mer eller mindre har sänt ut.

Kvinnor och män är inte lika, ser inte lika ut och fungerar inte lika, därför borde de först och främst inte behandlas lika. Går man längre än till det fysiska, utseendemässigt och jämför symboliken mellan man och kvinna så förstår man också varför bröst ses som något mer sexuellt hos kvinnan än mannen. Sedan urminnes tider har kvinnan ofta stått som bild för fruktbarheten, hoppet och liv i människans historia med vissa undantag. Det är från kvinnans sköte generationer och åter generationer ska komma och ge nytt liv åt folket, landet, det är också i detta som gör att kvinnor är värda mer än män. Det är inte svårt att se att genom tiderna har de som symboliserat kärlek och fruktbarhet nästan uteslutit varit kvinnor. Afrodite, Venus och Freja är alla högt ärade och representanter för kärleken och sexualiteten inom norden och Europa. Därför är det inte onaturligt att kvinnorna har en större sexuell ställning än mannen. Det är inte heller svårt att förstå varför brösten har en speciell roll för den sexuella synen på kvinnan då det är härifrån vi får vår föda när vi är mindre och det försvar som ska hjälpa oss genom livet. Ett annat roligt fakta är att bland de sekundära könskarakteristika kroppsdelar som skiljer man och kvinna åt så är bröst en sådan. Något som också är värt att tänka på är den revolution man har gjort mot de Abrahamitiska religionerna genom decennierna och liksom 68-vänstern så försöker även dessa att vända på moraliska begrepp och seder där kvinnans sexualitet är en sådan. För i ovannämnda religionerna så har kvinnans bröst en väldigt framträdande roll både sexuellt och inom "livet" dvs födseln med regler hur man ska dölja dessa.

Ser man mer mot nutida fenomen så kan man ta aftonbladets undersökning där mer än 50% av männen (inte föga förvånande) ville att kvinnor skulle kunna bada topless medan det var mindre än 50% av kvinnorna som ville samma sak. Personligen så anser jag att kroppen är helig och man borde ta hand om den, för att visa sina bröst eller mer nakenhet för allmänheten så känns det enligt mig att det förlorar något i värde mot sin partner och inte blir lika speciellt med denne. Och om nu synen på att dölja bröst skulle vara en social konstruktion så blir frågan ifall vi måste riva den och om vi river den ska vi stanna där eller ska vi fortsätta att riva fler klädregler som är sociala konstruktioner. För om man nu vill reagera eller försöka förstöra den sexuella sociala konstruktionen som kvinnan har så torde det även bli så att man borde bada utan bikiniunderdel just för att normalisera eller krossa kvinnan sexuella begrepp. För "kvinnan är inte alltid sexuell".

Personligen anser jag att hela saken i sig är otroligt larvig, jag kan inte förstå att man vill ha rätten att försöka visa upp något som ses sexuellt av samhället och man personligen vet är stötande mot andra människor. Speciellt i ett badhus där det inte fyller någon funktion egentligen förutom att hetsa andra människor och möjligtvis få någon rebellisk 70-tal nostalgisk känsla. Fast 80-talet var fyllt av barbröstade kvinnor överallt, de dog dock däremot ut just på grund av de "sociala konstruktionerna" var starkare än trenden som slog. Skulle man komma till någon sorts slutsats så får man enligt mig gärna bada topless men ha i åtanke att våldtäkter kan ge förmildrande domar ifall man har "utmanande kläder".... Män är svin, Heil kvinnan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0