Julafton

Nu har det precis varit Midsommar och då fick jag den briljanta ideén om jag får säga det själv att skriva om varför vi firar julen! Så nu kör vi.


image22


Varför vi firar jul:

Precis som med Midsommar så kommer det från det forn nordiska kulturarven. Högtiden hette då "Jólablót" eller "midvinterblot" och detta inträffade på årets mörkaste dag. Man firade midvinterblot för att ära och tacka de döda och gudarna som kom på besök . Dessa skaror samlades i Nordpolen för att sedan i ledning av Heimdall besöka oss i våra stugor. Heimdall var också den som sägs skapa människorna till Oden och kom med presenter till dessa (tomten!) fast bara de som hade givit sig åt Oden. Presenterna kom från de döda, Balder och Nanna runt den nionde december när man började brygga sitt julöl. De döda och gudarna stannade i ungefär tre dagar, och då var det festligheter var dag. Nämnvärt var också att man bäddade sängarna extra noga och sov på golvet för att göra plats åt dessa döda och gudar för att hedra dom. Det första som nämndes om julen var att man drackjul detta tror man beror på att man skickade runt ett dryckes horn av med mjöd i som alla drack ur.

Varför man firade just vi denna tidpunkt var som jag skrev innan att det var årets mörkaste dag och härifrån blev det bara ljusare och ljusare. Detta innebar att man hade överlevt årstiden döden (våren) som var innan julen (återfödelsen) och våren (födelsen) och sommaren (livet) kom efter.

Symboler:

Granen:

Granen symboliserar Irminsûl som är världsträdet men detta kunde vara i princip vilket träd som helst på gården och inte nödvändigtvist en gran. Fast trädet ville man alltid skydda då den representerade hur bra gården mådde därför försökte man aldrig skada trädet och man hängde upp gåvor och man gav trädet gåvor för att det skulle må bra.

Julgrisen:

Julgrisen symboliserar Frejs galt som springer över himlen och sprider ljus vart den än befinner sig. Så vi äter skinka för att välkommna ljuset.

Misteln:

Misteln kommer både från den keltiska tron och den nordiska. I den keltiska så tror man att misteln hade skyddande krafter då den representerade själen i det träd den hade levt med.

Från den nordiska kulturen så tror man att misteln symboliseras med kärlek för att det var en mistel som dödade Balder då Loke lockade Höder att skjuta den med en pil mot Balder och där av dräpte honom. Då bestämde Balders mor, Frigg att misteln skulle symbolisera kärlek istället för Balders död och där av en kyss när man står under den.

Presenter:

Att man ger gåvor till varandra på julafton är från Heimdall (nutida tomten) som kom med gåvor från de döda till de människor som dyrkade Oden. Heimdall vaktade även ingången till Valhall där endast "de snälla människorna" fick passera och de som sågs som snälla var människor som dyrkade Oden och var blonda, blåögda och hade en heroisk världskådning.

Julbocken:

Vissa tror att julbocken är en felöversättning ifrån Tors vagn som sades innan drogs av bockar, men nu vid senare år tror fler forskare att den dras av hästar och är därför en feltolkning av det hela.

Kommentarer
Postat av: alex

Ja för fan, det blir nog en utmärkt rulle!
Jah skulle utan att blinka ställa upp... grr gamla kemilärare!
Och va fan Pontus, JULEN NU?
Din värld är verkligen upp o ner, när va andra har sommar så har du vinter. Eller är det bara i Skåne kanske?
Snart kommer jag ner och trakasserar dig, kanske tidigare än jag trott. Det kanske nämligen inte blir någon italien resa me albin då jag fick veta att han hånglat med någon Lisa igår. Ja du, 1 dag innan man ska åka o DÅ kläcker man de. Hmf.
Jaja, nu kommer ja garanterat sätta på David. Och Kemiläraren. Som förövrigt är gammal. Och hårig. Men de gör inget, det är väl insidan som räknas (HAHA).
Peace pontus, och för att vara en hemskt ärlig person så saknar jag att diskutera hatiskt om allt me dig, din skånska fan.

2007-06-26 @ 08:43:28
URL: http://[email protected]

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0